Menu

Een duurzaam interieur

0 Comments


Mensen zijn veel bezig met maatregelen nemen voor de duurzaamheid van hun huis, maar tot nu toe richt iedereen zich vooral op de buitenkant en denken ze niet na over een duurzaam interieur. Tegenwoordig laten steeds meer huiseigenaren bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak leggen. Vaak wordt de binnenkant van het huis echter vergeten. Een duurzaam interieur is ook belangrijk. En het is lang niet zo moeilijk als het misschien klinkt!

Maar liefst 60 procent van de huizen in Nederland heeft last van zwevend fijnstof, of stoffen als benzeen en formaldehyde. Deze stoffen kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld vermoeidheid of lusteloosheid. Een duurzaam interieur kan dit probleem tegengaan. We geven een paar tips om jouw interieur duurzamer te maken.

De basis: jouw vloer

De vloer is een belangrijk deel van jouw huis of appartement, bespaar hier niet op, het is immers de basis van het hele interieur. Een goede vloer van goede kwaliteit is een belangrijk begin voor een duurzaam interieur. Marmoleum is het meest duurzame materiaal om te kiezen voor de vloer. Het is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit lijnolie, hars houtmeel en jute. Het gaat lang mee en wordt CO2 neutraal geproduceerd, dus het is niet belastend voor het milieu. Daarnaast is marmoleum ook erg comfortabel: het is warm aan je voeten en het is makkelijk te onderhouden.

Duurzame meubels maken een duurzaam interieur


Probeer meubels van plastic en spaanplaat te vermijden. Hier zit namelijk veel formaldehyde in. De beste keuze zijn meubels van massief hout. Deze bevatten geen giftige stoffen en ze zijn makkelijk op te knappen wanneer ze kapot of verouderd zijn.
Tweedehands meubels zijn vaak ook ontdaan van giftige stoffen. De schadelijke stoffen zijn al uit de meubels getrokken omdat ze al ouder zijn.

Duurzame schoonmaakmiddelen


Denk goed na waarmee je jouw huis schoonmaakt. Er zijn tegenwoordig genoeg schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die gebaseerd zijn op natuurlijke stoffen. Probeer zo min mogelijk middelen te gebruiken met fosfaten, chloor, bleek en desinfectiemiddel. Wanneer het mogelijk is om iets schoon te krijgen met allesreiniger, hou het daar dan ook bij. Zo voorkom je onnodig gebruik van giftige stoffen.

Stoffen in verf


Dit is waarschijnlijk geen verrassing, maar in de meeste verf zitten giftige stoffen. Zelfs verf op waterbasis bevat parabenen, die ook vrijkomen bij het schilderen of het uitharden van de verf.
De beste keuze is verf met natuurlijke pigmenten, op basis van kalk of gips. Een aantal merken die veilig zijn: Fairf, Mommy Paint, Aquamaryn, Amazona en Auro.

Duurzame verlichting voor een duurzaam interieur


Om jouw duurzame interieur helemaal af te maken, kun je de halogeen-en gloeilampen in jouw huis vervangen door LED-verlichting. Led-lampen gaan twintig jaar mee, verbruiken 85 procent minder energie dan halogeen-en gloeilampen en bevatten geen kwik. LED-verlichting is één van de makkelijkste manieren om jouw interieur te verduurzamen.

Wil je weten hoe duurzaam jouw huis al is? Bekijk de video hieronder: Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *